Musicalnieuws.nl

Margaret Hughes van het NJMT maakt nu al indruk

Als het woord sitzprobe valt dan betekent dat in ieder geval twee dingen: dat er live muziek bij een voorstelling is én dat de data van de voorstellingen niet ver weg is. Beide zijn van toepassing op de nieuwe productie van de TheaterCompany van het NJMT, "Margaret Hughes", die komend weekend - 8 en 9 juli - gespeeld wordt in de Stadsschouwburg Amstelveen.

De TheaterCompany maakt nieuw musicalrepertoire en is de plek waar kinderen van het NJMT, samen met acteurs van buitenaf, die via openbare audities gecast worden, zich verder kunnen ontwikkelen onder begeleiding van professionals. De TheaterCompany wil musical gebruiken om epische verhalen uit onze geschiedenis en jeugd- en theaterliteratuur te vertellen.
 
De musical Margaret Hughes, van de hand van de makers van Kenau - bekroond met twee Amateur Musical Awards - vertelt het verhaal van Margaret Hughes (gespeeld door Elise Berends, die ook verantwoordelijk is voor het script, liedteksten en muziek), de eerste vrouwelijke professionele actrice die in Engeland in de tweede helft van de 17e eeuw op het podium stond. Deze gloednieuwe musical vertelt ook het verhaal van Edward Kynaston (gespeeld door David Schwarz), één van de laatste jonge mannelijke acteurs in die tijd, die tot dan toe de vrouwelijke rollen voor hun rekening namen. Deze revolutionaire verandering kwam tot stand doordat de toenmalige koning, Charles II, in 1662 verordonneerde dat vrouwenrollen vanaf dat moment alleen door vrouwen mochten worden gespeeld.
 
Afgelopen zondag, 2 juli, was MusicalNieuws – exclusief en als één van de eerste buitenstaanders - aanwezig bij de sitzprobe en eerste doorloop met live muziek, in het repetitielokaal van het NJMT in Zaandam. Vanaf 11 uur 's ochtends werd er hard gewerkt door de cast en het trio muzikanten, dat onder leiding staat van Gerbrand van Kolck. Tijdens de sitzprobe zagen we geboeid toe hoe, in wisselwerking tussen cast en muzikanten, de nummers zich verder ontwikkelden en groeiden en spelers en orkest langzaam wenden aan elkaar. Accenten werden gelegd, het tempo van de verschillende nummers vastgelegd, en de muzikanten konden met eigen ogen zien wat er op het toneel gebeurt. Tijdens de voorstellingen zullen zij achter op het podium zitten en niet altijd zicht hebben op het speelveld.
 
Alls liep redelijk volgens plan deze zondag, totdat vlak na het einde van de sitzprobe een regionale stroomstoring roet in het eten dreigde te gooien. Meteen werd er gezocht naar oplossingen (kaarslicht om toch enig zicht te hebben en iets van een fotoreportage mogelijk te maken, het orkest akoestisch laten spelen) maar gelukkig waren deze niet nodig en kon de doorloop met kostuums met enige vertraging toch gewoon beginnen.
 
Over de kostuums gesproken: Margaret Hughes wordt een waar kostuumdrama dat zelfs bij de BBC niet zou misstaan. Bij binnenkomst zagen we al een lange rij met pruiken en rekken vol prachtige kostuums en uitbundige rokken, die allemaal worden gebruikt tijdens de voorstelling. Zonder juiste belichting (ook de belichter was zondag aanwezig om aantekeningen te maken) en met een decor waar de laatste hand nog aan moet worden gelegd zagen we de contouren van wat een bijzondere voorstelling gaat worden.
 
In de drukte van de dag en met het accent op de interactie tussen orkest en cast zagen we niettemin indrukwekkende scenes en sterke ensemblenummers. Tijdens de nabespreking hoorden we dat cast en crew nog steeds aan het schaven en finetunen zijn om komend weekend het beste uit deze voorstelling en elkaar te halen. Daarbij gaat het met name om kleine details en het zetten van de puntjes op de i: van het verbergen van tatoeages tot het juist plaatsen van sommige decorstukken.
 
Margaret Hughes is slechts tweemaal te zien op zaterdag 8 juli - aanvang 20:00 uur - en zondag 9 juli - aanvang 19:00 uur - in de kleine zaal van de Stadsschouwburg Amstelveen. De kaartverkoop loopt via de website van het NJMT: http://www.njmt.nl/news/81/152/Kaartverkoop-Maragaret-Hughes-De-Eerste-Actrice-geopend.html
 
Kijk HIER voor de foto's van de sitzprobe en enkele foto's die we tijdens de doorloop maakten.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025