Musicalnieuws.nl

Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix bij 23ste Balletgala van Dansersfonds ‘79

Zijn Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden wonen op maandagavond 15 november in DeLaMar in Amsterdam de 23ste editie bij van het Nederlands Balletgala van Stichting Dansersfonds '79.

Onder leiding van Alexandra Radius en Han Ebbelaar – Nederlands beroemdste balletechtpaar ooit – wordt ook dit jaar een benefietgala georganiseerd ten bate van het door hen in 1979 opgerichte Dansersfonds. Nadat het gala vorig jaar vanwege de coronabeperkingen geannuleerd moest worden, maken dit jaar alle grote Nederlandse dansgezelschappen hun opwachting tijdens deze bijzondere benefietvoorstelling ten gunste van Stichting Dansersfonds ’79. Het programma omvat optredens van Het Nationale Ballet, de Junior Company van Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater, Introdans, Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. Tevens zullen op deze feestelijke avond de jaarlijkse prijzen van het Dansersfonds worden uitgereikt.
 
Hommage aan de Nederlandse dans(ers)
Al meer dan veertig jaar ondersteunt het Dansersfonds van Radius en Ebbelaar Nederlandse dansers, met onder meer beurzen, Aanmoedigingsprijzen en Prijzen van Verdienste. Maar na het afgelopen, voor de danskunst buitengewoon zware anderhalf jaar willen Radius en Ebbelaar nog een extra gebaar maken: zij dragen het Nederlands Balletgala dit keer met de grootste waardering en liefde op aan alle Nederlandse en in Nederland werkzame dansers, voor wie de zo noodzakelijk training én de mogelijkheid om op te treden door de coronacrisis ernstig onder druk kwamen te staan.
 
Ambassadeur van de danskunst
Prinses Beatrix is de belangrijkste Ambassadeur van de danskunst die Nederland kent. Tijdens haar regeringsperiode nam ze vaak Nederlandse dansgezelschappen mee op staatsbezoek en ook daarnaast bezocht én bezoekt ze veelvuldig dansvoorstellingen. Op enkele uitzonderingen na – waarbij zij andere verplichtingen had – heeft ze alle benefietgalavoorstellingen van het Dansersfonds bezocht. In 1998 vierde ze zelfs haar zestigste verjaardag met een bezoek aan het Dansersfondsgala, waarbij een groot aantal internationale staatshoofden aanwezig was, onder wie Prins Charles, Koning Juan Carlos en Koningin Sofia, Koning Albert II en Koningin Paola, en de Deense Koningin Margrethe II en Prins Hendrik. Net als bij die bijzondere gelegenheid zal dit jaar opnieuw, nu voor het eerst in zijn rol als Koning, Willem-Alexander zijn moeder vergezellen naar het Dansersfondsgala.
 
www.dansersfonds.nl