Musicalnieuws.nl

Indrukwekkende samenwerking tussen Soldaat van Oranje en War Child

Al 13 jaar trekt Soldaat van Oranje uitverkochte zalen met het beroemde verhaal van Erik Hazelhoff en zijn dispuutgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over keuzes, over gruwel en onvoorstelbaar geweld, over Als wij niets doen, wie dan?

In Nederland is het sinds 1945 vrede. In veel andere landen niet. In landen dichtbij en ver weg. Landen waar mensen voor vragen staan om zich te verzetten tegen totalitaire regimes met alle risico's van dien of om dat niet te doen. We zien onszelf graag als potentiële held, maar wat doen we als het erop aankomt? Gaan we in het verzet, leggen we ons leven in de waagschaal, kiezen we de kant van de macht of maken we ons onzichtbaar langs de kant.

Bij Soldaat van Oranje zie je die keuzes niet alleen op het toneel, maar ook daarnaast in de foyer hangen verhalen van gewone mensen in een gruwelijke oorlog. Dit is niet zomaar een theaterstuk, het is een middel om mensen, jong en oud, in contact te brengen met wat oorlog werkelijk betekent, toen maar ook nu.

Op 25 april werd dat nog duidelijker door een benefiet voorstelling in samenwerking met War Child. De voorstelling werd vooraf gegaan door twee verhalen uit twee verschillende tijden door  presentatrice Britt Scholte en de uit Afghanistan afkomstige Bahara Hamidy. Een gedicht van Willem Wilmink als herinnering aan een oom in het verzet en een gedicht van Bahar zelf. Ontroerend en in de wereld van vandaag ook ontzettend nodig.

De samenwerking tussen de beide organisaties werd toegelicht aan het begin van de voorstelling door  Ernst Suur, directeur van War Child. Hij introduceerde een gezamenlijk ontwikkeld lespakket voor het voortgezet onderwijs . “Gezamenlijk vragen we aandacht voor de gevolgen van oorlog op het leven én roepen we op om kinderen in oorlog nú te steunen. Op een inspirerende manier hopen we bij leerlingen bewustwording te creëren en hen aan te moedigen om zelf ook iets bij te dragen voor leeftijdsgenoten die nu opgroeien in oorlog. Want als wij niets doen, wie dan?”

War Child en Soldaat van Oranje – De Musical verbinden het verhaal van de Tweede Wereldoorlog met de vele oorlogen die nu helaas gaande zijn in de wereld. War Child dat zich al jaren inzet voor mentale steun aan kinderen in oorlogszones bundelt de krachten met de groep vrienden uit de voorstelling. Ook zij maakten keuzes onder druk van de oorlog. Gezamenlijk vragen ze aandacht voor de gevolgen die oorlogen hebben op je leven en roepen op om kinderen te steunen die nu in oorlogssituaties zitten.

De samenwerking tussen Soldaat van Oranje en War Child is vandaag de dag ontzettend nodig. Zeker in het oog hebben en houden voor de verschrikkingen van oorlog en wat dat met mensen doet die in een oorlog proberen te overleven.   

Soldaat van Oranje is na 13 jaar misschien wel harder nodig dan ooit, en nog even indrukwekkend als in het begin, met een sterke cast, indrukwekkende beelden en een indrukwekkend verhaal dat raakt.
Heb je hem nog niet gezien? Nu gaan zien!

Door Elise Kant
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025