Musicalnieuws.nl

Griekse mystiek en Siciliaanse passie in Two Tales van Scapino Ballet

Scapino Ballet Rotterdam presenteert op 6 april in Theater Rotterdam de première van de voorstelling Two Tales, in samenwerking met het Rotterdams choreografenconcours RIDCC. Opkomende dansmakers uit Griekenland en Italië vertellen verhalen die nauw verbonden zijn met de plek waar zij vandaan komen. De werken Free at Last van Danae & Dionysios en The Mourning van Erica Silgoner zijn geïnspireerd door Griekse mystiek en Siciliaanse tradities.

Scapino is partner van het eerste uur van RIDCC dat jaarlijks de grootste dansprijs ter wereld uitreikt, de XL Productie Award t.w.v. 100.000 euro. Voor het eerst presenteren de winnaars van twee edities, choreografen Erika Maria Silgoner en het duo Danae & Dionysios, hun nieuwe dansstukken bij Scapino.

Het mystieke Free at last van het Griekse choreografenduo Danae & Dionysios is geïnspireerd op een bekende mythe over de Griekse onafhankelijkheidsstrijd. Een groep vrouwen danst als teken van verzet hun laatste dans op de rand van een klif.

The Mourning van theatermaakster Erika Silgoner is een liefdesverhaal, klucht en tragedie ineen. Vanuit haar Siciliaanse achtergrond maakt zij met acht dansers een levendig en filmisch dansstuk. Verdriet, humor, passie en hilarische momenten wisselen elkaar af, van het begin tot het verrassende eind.

RIDCC
RIDCC, Rotterdam International Duet Choreography Competition is in 2018 opgericht door twee vooraanstaande dansers bij Scapino, Maya Roest en Mischa van Leeuwen. Van Leeuwen viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum bij het gezelschap. RIDCC trekt sinds 2018 vele internationaal opkomende dansmakers naar Theater Rotterdam. Er zijn veel prijzen te winnen dankzij de betrokkenheid van een groot deel van de Nederlandse dansgezelschappen. De XL Productie Award wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. De prijzen creëren zichtbaarheid binnen de danswereld, toegang tot een waardevol netwerk en de unieke ervaring van een productieproces binnen een dansinstelling

Producties Musical 2.0 - 2024/2025