Musicalnieuws.nl

Focus, van het perfecte plaatje naar de perfecte voorstelling

Wie speciaal voor fototechnische tips naar Focus, het theatercollege van William Rutten, gaat, komt er een beetje bekaaid vanaf. De 51-jarige beroemdste fotograaf van Nederland geeft slechts een heel klein tipje van de sluier voor het schieten van het perfecte plaatje. Licht speelt een heel belangrijke rol, dat is het advies van de avond.

Op het gebrek aan tips na is Focus een zeer onderhoudende en mooie voorstelling, waarin William Rutten de ene na de andere schitterende anekdote, hilarische (backstage) belevenis en boeiend avontuur oplepelt. In een rap tempo vertelt hij erop los aan de hand van zijn allermooiste foto’s.

Als een brutale tiener uit een klein dorpje maakt William Rutten op eigen kracht zijn jongensdroom waar en wordt topfotograaf. Al op zijn twaalfde ontdekt hij dat fotograferen zijn grootste passie is. Ruttens fascinatie voor fotografie begon tijdens zijn middelbareschooltijd. Na diverse concerten van veel artiesten te hebben gefotografeerd vanuit het publiek, viel hij op bij de bandleden van Het Goede Doel. De band vond zijn collage van foto’s zo mooi dat het uiteindelijk de hoes werd van hun album Live uitgebracht in 1987.

Via Het Goede Doel kwam Rutten in contact met het muziekblad Hitkrant, die hem op 17-jarige leeftijd in dienst neemt. Door het fotograferen komt zijn school, waar hij toch al geen groot fan van is, in het gedrang en Rutten besluit mede door het overlijden van zijn vader te stoppen en zich helemaal te storten op fotografie. Hij slaagt erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

Om meer geld te verdienen richt Rutten zich ook op studiofotografie. Hij focust zich al decennialang op de nationale en internationale entertainmentindustrie. Met zijn eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen legde hij al vele grote sterren der aarde op de gevoelige plaat vast te leggen. Zowel op locatie als in zijn fotostudio. Een brutaal mens heeft de halve wereld, dat is een niet-fototechnische tip die in het hoofd blijft spoken.

Vlak voor de pauze vraagt Rutten aan het publiek om zijn of haar mooiste foto te mailen. Hij pikt er dan vijf uit en bespreekt deze in het restant van de voorstelling. Ook zet Rutten één iemand uit het publiek op de foto en de gelukkige krijgt dan de afgedrukte portretfoto mee naar huis.

Rutten, die regelmatig op televisie te zien is in RTL Boulevard en Het Perfecte Plaatje, mag dan wel de grootste en beroemdste sterren voor zijn lens hebben gehad. Het fotograferen van zijn eigen kinderen is toch een heel ander verhaal. Zijn twee jongens zijn tot nu toe zijn meest lastigste modellen ooit.

Is Focus ook voor niet-fotografen interessant? Jazeker. William Rutten praat vol passie en op een uitermate boeiende wijze over zijn vak. De voorstelling ging woensdag 13 oktober in Theater De Speeldoos in Baarn in première en is nog tot en met 21 april in verschillende theaters te zien.