Musicalnieuws.nl

DWANG, een boeiend educatief lesje over geestesziekten

Meer aandacht genereren voor geestesziekten (met name onder jongeren) en een taboe doorbreken. Dat was de voornaamste reden voor regisseur Lara Wakelkamp om in samenwerking met danscollectief ISH een voorstelling over dwangstoornissen te maken

Wakelkamp maakte eerder met choreograaf en artistiek leider Marco Gerris al een succesvolle jeugdvoorstelling over wat er in je hoofd gebeurt bij een psychose. En ook de voorstelling ‘DWANG’ kan meer dan geslaagd worden genoemd. Het thema is zwaar, maar na een uur weet men precies wat een dwangneurose is.
 
Dwangstoornissen draaien om gedachten (obsessies) en handelingen (compulsies) die niet te stoppen zijn. Het gevoel overheerst de ratio. Je moet van jezelf bijvoorbeeld eindeloos je handen wassen of voortdurend controleren of je de kraan wel goed hebt dichtgedraaid. De dwanggedachten geven een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug. De dwanghandelingen belemmeren het dagelijks functioneren. In Nederland lijdt naar schatting 1 tot 3 procent van de bevolking aan een dwangstoornis.
 
In ‘DWANG’ combineert Wakelkamp woord en beweging. Waar een dwangneurose zorgt  voor kortsluiting in het hoofd, zorgt de dansstijl popping voor kortsluiting in het lichaam. In de voorstelling is acteur Abdelhadi Baaddi de enige persoon die zich verbaal uit. Yordana Rodriguez, Arnold Put en Daphne Scheerlink, de drie andere personages, uiten zich alleen via beweging en vullen Baaddi aan. Een perfecte synergie.
 
Voor ‘DWANG’ focust urbandance-specialist zich op popping, een dansstijl uit de hiphopcultuur die zich kenmerkt door schokkerige bewegingen. Het is één van de moeilijkste hiphopstijlen, omdat de dansers miniscule spieren samentrekken en loslaten. Het vereist een extreme beheersing: controle, en zo is de cirkel rond.
 
Gezien: donderdag 26 oktober Rotterdamse Schouwburg
Regie: Marco Gerris en Lara Wakelkamp
Compositie: Rik Ronner
Cast: Abdelhadi Baaddi, Yordana Rodriguez, Arnold Put en Daphne Scheerlink.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025