Musicalnieuws.nl

Drie van Maas theater en Dans en BonteHond: less is more!

Drie acteurs, drie stoelen, een wit zeil en een speentje. En ondersteunende muziek van Claude Debussy en een goed script – van Bodil de la Parra - natuurlijk. Meer is er niet nodig om van de kleutervoorstelling Drie een boeiende voorstelling te maken. Niet alleen voor de doelgroep maar ook voor volwassenen. Tot en met november toert deze coproductie van Maas theater en dans en BonteHond door het land. Wij zagen de première.

In Drie loopt de vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob weg van huis omdat Jonas, die 17 dagen te vroeg is geboren en een paar “losse draadjes” in zijn hoofd heeft, naar een speciale school moet. Uiteraard willen de broertjes liever bij elkaar blijven en boos besluiten ze dan om weg te lopen en op reis te gaan naar Oom Kees in Groningen.
 
Op weg naar Groningen – lopend – beleven ze allerlei avonturen en maken ze lol, zorgen ze voor elkaar, worden ze vies, eten ze te veel appels, maken ze ruzie, helpen ze Jonas als hij weer een aanval krijgt en verlangen ze ook gewoon naar hun vader en moeder. En blijkt de afstand naar Groningen toch net iets te ver voor drie vierjarigen om lopend te overbruggen.
 
Een spannend avontuur dat in drie kwartier wordt verteld en boeit van begin tot eind. En het mooie aan het stuk is dat gedurende die tijd de acteurs nauwelijks van hun plek komen en bijna alles wordt gespeeld zittend op hun stoel. Behalve die momenten waarop de drie broers elkaar in het verhaal even loslaten en er zelf op uitgaan. En zonder rekwisieten, afgezien dan van dat ene speentje.
 
Ondanks dat wordt het nooit saai en blijven de toeschouwers, zelfs de allerkleinsten, geboeid luisteren en kijken naar wat er op het toneel gebeurt. Met af en toe opmerkingen zoals je die van kinderen verwacht. En hoopt omdat het bewijst dat ze goed in het verhaal zitten. Zo zorgt het gevecht met een koeienvlaai natuurlijk voor de nodige hilariteit en slaat de kleuters de angst om het hart als één van de drie uit boosheid niet meer beweegt en doet alsof hij dood is.
 
Het is de verdienste van de acteurs Ayrton Fraenck, Niek van der Horst en Freek Nieuwdorp, die met hun perfecte timing, komische talent, mimiek en samenspel van Drie een bijzondere voorstelling maken onder regie van Dorien Folkers. Een voorstelling waar niet alleen jong, maar ook oud, van weet te genieten en waar je onontkoombaar meegezogen wordt in het verhaal.
 
Drie is een ode aan de in 2015 overleden regisseur Matthijs Rümke, die Drie in 2001 maakte voor Theater Artemis en zelf ook meespeelde in het stuk. Een absoluut geslaagde ode die nog tot en november van dit jaar te zien is in theaters in Nederland en België.
 
Meer informatie, ook over de speellijst, kun je vinden op https://www.maastd.nl/voorstelling/drie/
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025