Musicalnieuws.nl

Diepe buiging voor Jan Kooijman als Rudolf Nereyev

Op dinsdag 21 februari beleefde Nureyev de nieuwe voorstelling van de TheaterBV zijn première. ‘Nureyev” over balletdanser Rudolf Nureyev. Jan Kooijman keert terug naar zijn dans-roots en kruipt in de huid van deze interessante man.

Nureyev, 54 jaar oud, heeft zojuist een generale van La Bayadère gezien en is niet blij. Hij heeft de twee hoofdrolspelers bij zich op het toneel geroepen en heeft verder iedereen weg gestuurd. Het gaat niet goed met Nureyev. Een tijd geleden kreeg hij de diagnose AIDS en hij weet dat hij stervende is. En dat La Bayadère waarschijnlijk het laatste ballet is waar hij ooit aan zal werken. Een afscheid van de dans. Een afscheid van het leven. Als Nureyev begint te praten, vertelt hij aanvankelijk over La Bayadère. Het verhaal van de verdoemde liefde tussen tempeldanseres Nikaya en strijder Solor. Maar vertellend over het ballet, vertelt Nureyev over zijn leven. Enkele weken nadat hij de rol van Solor op ditzelfde toneel danste liep hij over van zijn zeer strenge leven in de Sovjetunie naar de vrijheid van het westen, waar hij kon zijn wie hij was. Maar hij vond nooit rust. Hij bleef een zwervende ziel. In het leven. In de liefde. Op het toneel. Hij woont de première bij, liggend op zijn divan in de coulissen. Aan het einde van de voorstelling wil hij graag nog één keer applaus halen. Alleen. De stervende en gebroken Nureyev staat op, en als de danser van weleer loopt hij voor de allerlaatste keer naar het licht. Het applaus tegemoet...

Jan Kooijman weet, in zijn rol van Rudolf Nureyev, het publiek van begin tot eind te boeien. Het script bestaande uit 50 pagina’s monoloog worden op indrukwekkende wijze gebracht door Kooijman. Deze monoloog wordt gemixt met de prachtige dans van Nehanda Péguillan en Kiran Gezels

Zij dansen niet alleen een klassieke pas de deux, maar nadat Péguillan haar spitzen heeft verwisseld voor balletschoenen dansen ze diverse moderne choreografieën. Ook spelen de dansers hun rollen als leerlingen van Nureyev zonder tekst.

Het decor is simpel en bestaat uitsluitend uit een divan en een ballet-barre, echter door diverse projecties lijkt het nergens kaal.

Nureyev speelt tot en met 19 mei 2023 door het hele land. Kijk HIER voor de speellijst
Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025