Musicalnieuws.nl

De Mol en de Paradijsvogel, een nieuwe verfrissende musical in wording

Het is nog een werkvoorstelling, maar toch is de pers officieel uitgenodigd voor ‘De Mol en de Paradijsvogel’. Aangezien het een nieuwe musical in wording is, is dit ook een recensie in wording. Het is eigenlijk meer een reportage vanuit een goed gevulde theaterzaal DeLaMar West, dé plek voor makers om nieuwe voorstellingen te ontwikkelen, in Amsterdam

Schrijver en regisseur Daniël Cohen legt het aanwezige publiek van tevoren uit dat ‘De Mol en de Paradijsvogel’ een musical in wording is. Mocht er iets misgaan, dan staat er een souffleur naast het toneel. Zij hoefde echter niet in actie te komen om de acteurs weer in de juiste richting te duwen. 
 
,,De Mol en de Paradijsvogel is echt nog een musical in wording’’, vertelt Cohen. ,,Ik ben een perfectionist en wil dat een voorstelling er meteen staat. Toch heb ik ook reacties van publiek nodig voor eventuele verbeterpunten. Wie wil, kan (anoniem) commentaar leveren. Kijk, aan Amerikaanse producties zoals Dear Evan Hansen en Hamilton gaan jaren van voorbereiding aan vooraf. In Nederland staat een voorstelling binnen drie maanden al op het toneel. Het is de bedoeling dat onze voorstelling volgend jaar gaat touren.’’ 
 
‘De Mol’ in de titel slaat op acteur, danser, cabaretier en schrijver Albert Mol (1 januari 1917, Amsterdam – 9 maart 2004, Laren). Mol kwam in de talkshow Een Groot Uur U gepresenteerd door Koos Postema als eerste bekende Nederlander openlijk voor zijn geaardheid uit. Hij gaf kijkend in de camera toe dat ie homoseksueel was. 
 
Februari 2004: sinds de dood van zijn geliefde Geurt heeft Albert weinig plezier meer in het leven. Is hij inderdaad niets meer dan een clown in zijn nadagen, zoals sommigen zeggen? Alleen in zijn Larense boerderij, omringd door de nachtelijke plattelandsgeluiden, besluit Albert in een opwelling om al zijn spullen bij het vuilnis te zetten. 
 
Hij is klaar met alle herinneringen. Maar het verleden is nog niet klaar met hem. De belangrijke figuren uit Alberts leven duiken nog één keer op om hem een spiegel voor te houden: zijn moeder Miep waarmee hij een complexe relatie heeft; zijn eerste liefde, fotograaf Fijn Nijhoff, zoon van de beroemde dichter Martinus; balletdanseres Lucy Bor, waarmee Albert kortstondig getrouwd is en een dochter mee heeft; zijn grote liefde, de Amerikaanse Guerdon ‘Geurt’ Bill en vooral vriend en collega van het eerste uur, cabaretier Wim Sonneveld. In deze doorwaakte nacht komt Alberts verleden voorbij als een surrealistische revue, waar onder de glitterlaag harde noten gekraakt worden. 
 
Augustus 2022. Amsterdam kleurt roze tijdens een extra uitbundige Gay Pride, de eerste keer sinds de uitbraak van de coronapandemie. Terwijl de gay community zijn vrijheid viert, wordt ’s nachts op straat de jonge drag artist en Syrisch asielzoeker Wassim in elkaar geslagen. Bloedend belt hij aan bij Bob en Leo, een bevriend homostel dat destijds heeft geholpen toen Wassims allereerste asielaanvraag werd afgewezen: hij zou ‘niet gay genoeg’ zijn volgens de immigratiedienst. 
 
Nederland blijkt echter niet het beloofde land te zijn waar Wassim op hoopte. Hij vindt maar moeilijk aansluiting bij de gay community die hem voornamelijk ziet als een exotisch erotisch hapje. Na een conflict vlucht Wassim weer de straat op en begint te dwalen door een nachtelijk Amsterdam dat steeds meer het karakter krijgt van een koortsdroom. De ontmoeting met een man genaamd Albert, uit een heel andere wereld en misschien wel een andere tijd, leidt voor beide mannen tot onverwachte inzichten. 
 
‘De Mol en de Paradijsvogel’ gaat volgend jaar pas echt door Nederland touren en dan volgt pas ook echt de recensie. Op de zang, dans en uitvoering valt in ieder geval niets aan te merken. Sommige nummers duurden ietwat te lang, maar ‘De Mol en de Paradijsvogel’ is een musical in wording en dit is geen recensie…. 
 
Cast De Mol en de Paradijsvogel: 
Laus Steenbeeker als Albert Mol 
Renée de Gruijl als Alberts moeder, Alberts ex-vrouw en anderen. 
Sami Hassan als Wassim 
Milan van Weelden als Guerdon ‘Geurt’ Bill 
Frans Mulder als Wim Sonneveld en anderen 
Ensemble: Klaas Bets, Rick Bok, Daan van Dalen, Niek van der Deijl, Wijnand Gomes en Philip Krom. 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025