Musicalnieuws.nl

Aspe - Moord in de Studio is een nieuw pareltje van Backstage producties

Waar in Nederland Baantjer een cultuurfenomeen is, is dat Aspe in België. Het tiende seizoen eindigde in 2014 op televisie. Nu, tien jaar later, kruipt acteur Herbert Flack nog één keer in de huid van de iconische inspecteur Van In. In ‘Aspe - Moord in de studio’ ontmoeten de televisie- en theaterwereld elkaar op een interactieve manier.

Samen met grote namen als Nathalie Meskens, Ruth Beeckmans, Sven de Ridder, Manou Kersting, Bert Verbeke, Gert Winckelmans, Frans Maas en Patricia Goemaere speelt dit toneelstuk zich af in de echte televisiestudio van Play Zuid in Antwerpen.
 
Inspecteur Van In is al 5 jaar met pensioen wanneer hij te gast is bij de talkshow Wat een leven. Echter gebeurd er een moord achter de schermen, vlak voor de opnames starten. De televisiecrew én het aanwezige publiek worden onmiddellijk betrokken in de moordzaak en mogen het pand niet verlaten. De jonge inspecteur de Swaef (Bert Verbeke) probeert de moord zo snel en goed mogelijk op te lossen, zodat iedereen naar huis kan. Maar dat is buiten de gepensioneerde inspecteur Van In gerekend. Het klettert tussen de twee generaties, die ieder een eigen aanpak hebben om de moord op te lossen.
 
Het decor is een echte televisiestudio in Play Zuid in Antwerpen. Bij binnenkomst wenst het aanwezige personeel het publiek ‘een fijne opname’. Alles lijkt echt: er is een publieksopwarmer die applausjes oefent, de techniek wordt getest en tevens de opkomst van de presentatrice. Al snel is het duidelijk dat er achter de schermen veel wrevel onderling is tussen de televisiemedewerkers. Voordat de moord gebeurd leren we al verschillende van hen kennen. Sven de Ridder speelt de publieksopwarmer, die met veel humor ons even echt bij een televisieopname laat wanen. Ruth Beeckmans speelt een productieassistent die eerder als slaaf van de omhooggevallen presentatrice (gespeeld door Nathalie Meskens) dient. Nathalie Meskens speelt een vrouw met haar hart op de tong. Hierdoor brengt ze veel humor in het stuk. Ondanks dat het wel degelijk een moordzaak is, wordt er erg veel gelachen deze avond. Soms ook écht. Als er een opmerking wordt gemaakt over de politieserie Witse (concurrent van Aspe), lijkt Herbert Flack even uit zijn rol te schieten. Zeker als er dan over wordt doorgegaan, al dan niet geïmproviseerd, zijn meerdere acteurs even van hun à propos.
 
Wie Aspe zegt, zegt Inspecteur Van In (Herbert Flack) en andersom. Maar helaas is zijn rol echter beperkter in dit stuk dan de meeste zullen verwachten. Hij is met pensioen en dient naast de zijlijn toe te kijken hoe het jonge politiegeweld de zaak overneemt. Toch is het spijtig dat hij letterlijk een toekijkende rol heeft, want veel mensen komen om hem te zien spelen. Zijn bemoeienissen met de gang van zaken binnen het onderzoek zijn dan ook zeer welkom. Bert Verbeke als inspecteur De Swaef moet nog in zijn rol komen. Enkele versprekingen maakten dat zijn karakter als strenge politieagent minder overtuigend overkwam. Dit zal verbeteren nadat er een aantal voorstellingen gespeeld zijn.
 
Het is geen spektakel, er wordt niet gezongen, er zijn geen danseressen en je ziet de moord zelf uiteraard niet. De gesprekken in de studio en de flashbacks zijn interessant. Je zit als publiek letterlijk in het decor dus een soepele nek is welkom. Overal om je heen kunnen acteurs opduiken. In de pauze lopen er politieagenten in de foyer rond, zodat je zeker niet het gebouw verlaat. Ook kan je als getuige vertellen wat je gezien en gehoord hebt. Na de pauze heeft de inspecteur briefjes op het podium met de getuigenissen van het publiek. Het zaallicht gaat aan en er wordt bevestiging gevraagd. Het is en blijft een interactief concept natuurlijk.
 
Aspe - Moord in de Studio is een nieuw pareltje van Backstage producties. Een klassieker in een nieuw (politie)jasje.

Door Samantha Brouwers
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025