5 februari a.s. is het zo ver. Na drie jaar zal dan de musical Lelies van Judas TheaterProducties worden hernomen en weer te zien zijn in het Antwerpse Fakkelteater. Een lang verwachte en vurig gewenste herneming. Toen Lelies ruim drie jaar geleden in première ging werd al snel duidelijk dat het hier om een bijzondere productie ging en vlogen de kaarten als warme broodjes over de toonbank. Daardoor hebben velen Lelies nog niet kunnen zien. Nu krijgen zij dus een herkansing en kunnen degenen die Lelies wel al eerder zagen nog een keer genieten van dit mooie, ontroerende maar ook aangrijpende verhaal.

Sam Verhoeven, artistiek leider van Judas en componist van Lelies, de orkestleden en het grootste deel van de cast ontvingen de pers afgelopen vrijdag, 16 januari, in de Zwarte Zaal in Antwerpen. Daarbij werden een aantal nummers uit Lelies gezongen door Timo Descamps, Hans Peter Janssens, Matthew Michel en Leendert De Vis, en werd er ruim de tijd genomen om de pers te woord te staan.

“Lelies is een verhaal over pure liefde. Liefde die het beste in de mens naar boven kan halen maar ook het slechtste.” vertelt Sam Verhoeven tijdens zijn introductie. Het verhaal speelt zich af Canada in 1952 en is gebaseerd op het toneelstuk Les Feluettes van Michel Marc Bouchard. Bisschop Jean Bilodeau (Door van Boeckel) wordt gevraagd om de laatste biecht af te nemen van een doodzieke gevangene, Simon Doucet (Hans Peter Janssens) . Onder leiding van Doucet voeren zijn medegevangenen een toneelstuk op voor de bisschop, dat hen 40 jaar terug in de tijd brengt. In die tijd zaten gevangene Doucet en de bisschop samen op school en was de jonge Doucet (Timo Descamps) verliefd op graaf Vallier de Tilly (Matthew Michel). Tussen beiden ontpopt zich een geheime relatie. Jean Bilodeau komt hier echter achter en uit jaloezie maakt hij de geheime liefde openbaar, met dramatische gevolgen. 40 jaar later is de onschuldige Simon Doucet degene die nog steeds boet voor deze gevolgen, terwijl Bilodeau er tot het moment van de biecht in de gevangenis altijd mee is weggekomen. Ook 40 jaar later zal dat uiteindelijk leiden tot een groot drama.

Bij de eerste tonen van het orkest kwamen de herinneringen aan de eerste serie voorstellingen weer naar boven, niet alleen bij ons maar ook bij sommige castleden. “Het is heel raar,” zegt Matthew Michel daar tegen ons over. “Er komen ook heel veel emoties van die tijd naar boven en heel veel herinneringen. Het moment dat ik daar zojuist stond en dat lied zong kwam er weer heel veel naar boven.”

Voor de herneming hebben componist Sam Verhoeven en tekstschrijver Allard Blom het script nog eens onder handen genomen en zijn er twee nummers uit de originele versie geschrapt en daar twee nieuwe nummers voor in de plaats gekomen. Daarnaast blijft het dit keer niet bij een serie voorstellingen in het Fakkelteater, maar zal Lelies in maart ook een kleine tour maken door Vlaanderen en daarbij o.a. Gent en Brugge aandoen. Ook nieuw zijn twee castleden: Ivo Chundro zal de rol van Lydie-Anne de Rozier op zich nemen (en daarmee Christian Celini vervangen) en Floris Devooght zal als ensemblelid toegevoegd worden aan de cast. Voor de rest zal de originele cast hun rollen weer hernemen. Naast de eerder genoemde acteurs zal de cast daarmee ook bestaan uit Ara Halici, Sebastien De Smet en Laurenz Hoorelbeke. Ook nieuw is het verschijnen van een CD met 18 nummers uit de voorstelling. De CD zal in februari in de studio worden opgenomen en zal medio maart uitgebracht worden.

Lelies zal van 5 tot en met 22 februari te zien zijn in de Rode Zaal van het Fakkelteater (www.fakkelteater.be) in Antwerpen. Van 5 tot en met 27 maart volgt een korte tour door België. Binnenkort volgen op deze site uitgebreide interviews met het creatief team Sam Verhoeven en Allard Blom en castleden Ara Halici, Timo Descamps, Matthew Michel en Floris Devooght.