‘t Blauwe Theehuis, midden in het Vondelpark in Amsterdam, was vrijdagmidag, 21 november, de plek waar de cast van de nieuwe musical van Bos Theaterproducties aan de pers werd voorgesteld. Op de zonnige bovenverdieping van het theehuis presenteerden schrijver en regisseur Koen van Dijk, muzikaal leider Marcel de Groot en castleden René van Kooten, Hanneke Last, Anne-Mieke Ruyten, Eline Havenaar, Myrthe Boerebach, Simon Daniël Brommer, Sophie Veldhuizen en Thomas Cammaert zich en zongen zij enkele nummers van Boudewijn de Groot. Zijn oeuvre, grotendeels samen geschreven met Lennaert Nijgh, vormt de basis voor deze musical.

De locatie in het Vondelpark was niet zonder reden gekozen. Onder De Groene Hemel speelt zich namelijk voor een groot deel af in het Vondelpark (“het magisch centrum van de (hippie)wereld”), in het jaar 1969. Een bijzonder roerig jaar, vertelde Koen van Dijk. De musical wordt een komedie, waarin kan worden gelachen om de eigenaardigheden van het hippie tijdperk, en waarbij het publiek zich kan verbazen over de inzichten van toen en de overeenkomsten met nu. Het verhaal gaat in grote lijnen over de nog niet geboren Jimmy (René van Kooten), die als verteller het publiek door het verhaal zal leiden. Zijn ouders (Sophie Veldhuizen en Thomas Cammaert) hebben elkaar aan het begin van de voorstelling nog niet ontmoet. Jimmy zal in allerlei verschillende rollen en gedaanten in het verhaal opduiken om zijn ouders bij elkaar te brengen en te houden.

1969 is het jaar dat niet alleen de inspiratiebron vormt voor de inhoud van het stuk maar ook voor de vorm. 1969, zo liet Van Dijk aan de hand van een tweetal foto’s zien, is een soort van overgangsjaar van het keurige en aangeharkte Nederland in zwart-wit naar een tijd van vrijheid-blijheid, een losgeslagen bende en veel kleur. Dat zal in de musical worden belichaamd door de ouders van Jimmy: zij een keurige studente uit Heemstede en hij een vrijgevochten kunstenaar die in een kunstenaarskolonie in het Vondelpark woont. Tijdens de presentatie sprak Van Dijk verder ook uitvoerig over de teksten van Lennaert Nijgh. Hij verwees daarbij naar het drieluik “De tuin der lusten” van schilder Jeroen Bosch, waar Lennaert Nijgh veel inspiratie uit haalde en dat ook een grote bron van inspiratie is geweest voor de vormgeving van de musical.

Wat we verder kunnen verwachten op het toneel is een cast die muziek gaat maken, een band die soms ook mee-acteert, alles in de geest van eind jaren ‘60 en de manier waarop in de theaters een stuk vernieuwing plaatsvond. Het zal echt “een happening’ worden volgens Van Dijk. Na zijn introductie was het de beurt aan de cast om enkele nummers ten gehore te brengen. Eerst zong de gehele cast “Het Land Van Maas En Waal”, waarna René van Kooten, begeleid door Marcel de Groot “Jimmy” zong. Tenslotte zongen Sophie Veldhuizen en Thomas Cammaert een deel uit “Avond”. Ondanks dat de repetities eigenlijk nog van start moeten gaan smaakte het voorproefje al naar meer.

Lang hoeven we gelukkig niet te wachten, want de eerste try-out staat gepland voor 9 januari in Zaandam. De première van Onder De Groene Hemel zal plaatsvinden in Haarlem op 29 januari 2015. Daarna zal de musical in het gehele land te zien zijn tot en met 31 mei 2015.