Musicalnieuws.nl

Pinokkio & co: echte liefde zit van binnen‏

Wat er gebeurt als je een aantal willekeurige sprookjesfiguren bij elkaar zet heeft Stephen Sondheim ons al laten zien in de musical Into the Woods. Het kan leiden tot verrassende, onverwachte en komische gebeurtenissen. De nieuwe productie Pinokkio & co van Jongerentheater Quint uit Capelle aan den IJssel, die afgelopen woensdag, 13 april in première ging in het Isala Theater, gaat uit van een soortgelijke opzet die ook in dit geval leidt tot grote hilariteit en chaos op het toneel, waarbij neuzen de hoofdrol spelen.

Geen Assepoester en Roodkapje dit keer, maar Cyrano de Bergerac ("bergrat") en Pinokkio die elkaar treffen in de wachtkamer van plastisch chirurg Dr. Breukhoven. Mevrouw Van Oren (groot oor) en een assistent-adjudant (geen neus) voegen zich bij hen. Wachtend op de dokter ontvouwt zich een absurd verhaal waarbij heden en verleden door elkaar heen lopen. Zo zien we een flard uit het leven van Pinokkio (met een zingende Gepetto) en vertelt Cyrano, in rijm, zijn verhaal en het verhaal van zijn nicht Roxane, op wie hij tot over zijn neus verliefd is. De assistent-adjudant vertelt over de dag dat hij plotseling zijn neus miste en de speurneuzen van de geheime dienst inschakelde om zijn neus weer terug te vinden.

In deze verhalen verschijnen couturier Christiaan Dior, Nazenee (de neus van de assistent-adjudant), de Blauwe Fee en Roxane ten tonele, waarbij de verhalen langzaam van verleden richting heden opschuiven en samenkomen in de wachtkamer van Dr. Breukhoven. Uiteindelijk komt alles natuurlijk goed en wijzen alle neuzen weer dezelfde kant, op Nazenee na, die heeft besloten om even lekker vakantie te vieren. De moraal van het verhaal, zoals dat in elk sprookje zit, is dat echte liefde van binnen zit en dat het niet uitmaakt of je een grote-, groei- of helemaal geen neus hebt. Overal valt wel een neus aan te passen.

Schrijvers Pim van Alten en Jeroen Rozendaal, die tevens de regie voor zijn rekening nam, hebben zich weer helemaal uitgeleefd in een verhaal dat heerlijk bizar is en waar de jonge castleden (19 jongeren vanaf 13 jaar) alle ruimte krijgen om hun komische talenten te laten zien. 'Oudgedienden' David Verschoor (Cyrano), Oscar Vellinga (assistent-adjudant en Gepetto) en Stefan de Roo (Christiaan Dior) worden uitstekend terzijde gestaan door jonge nieuwkomers Esmee Wagelaar (Pinokkio) en Florien Ferdinandus (Nazenee). Ook Willemijn de Boer (Blauwe Fee), Nina Hofman (Roxane), Wilbert Eerland (Harry Covert/ambtenaar van de burgerlijke stand), Chaira Dangerman (receptioniste) en Sonja Vonk (Dr. Breukhoven) dragen een niet gering neusje bij aan de hilariteit. Vera Cup als mevrouw Van Oren speelt haar trieste rol (bij haar operatie zijn complicaties die resulteren in een horrelvoet) uitstekend. Ook de overige spelers (Mike Berendsen, Nica Bol, Leya Goudriaan, Melissa van der Heijden, Karlijn van Herk, Janneke Krijnen, Renske van Oosten en Melanie Melching) gaan mee in het neusachtige niveau.
Hilariteit en chaos leiden bij deze voorstelling niet tot een overdosis aan humor waarbij spelers elkaar de neus proberen af te steken. Het spel is goed gedoseerd en elke speler krijgt de kans om zijn/haar neus aan het venster te drukken. Heerlijk absurd is het exposé van de assistent-adjudant over wat je allemaal met een neus en een vinger kan doen. De teksten in rijm rollen met een heerlijk gemak van de neus van Cyrano. En het Franse accent van Nazenee klinkt als het neusje van de zalm. De cast versterkt elkaar in hun spel zonder dat het een moment werkelijk uit de neus loopt.

Wat opvalt is het plezier waarmee deze groep met elkaar werkt. Te zien is dat veel van de spelers al eerder met elkaar heeft gespeeld en dat nieuwkomers meegetrokken worden door de oudgedienden, waardoor een hechte groep ontstaat. Ook heeft men samen veel lol, waarbij de makers zelf misschien wel de grootste lol hebben. Als op het eind van de voorstelling Wilbert Eerland een heerlijk chaotische trouwambtenaar speelt kan één persoon in de zaal zijn lach nauwelijks onderdrukken. Het is hem vergeven, want de scène werkt precies zoals hij waarschijnlijk heeft bedoelt, en op die momenten hoef je wat ons betreft je neus ook niet onder stoelen of banken te steken, maar mag je met recht trots en voldaan zijn. Net als de andere makers en spelers van Jongerentheater Quint.

Pinokkio & co is alleen nog op zondag 17 april te zien in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel.