Musicalnieuws.nl

A Chorus Line: confronterend, ontroerend en herkenbaar

Hard, confronterend, ontroerend en herkenbaar. Zo valt ‘A Chorus Line’ het beste te omschrijven. De originele voorstelling beleefde in 1975 op Broadway haar wereldpremière en is één van de langstlopende musicals ooit. Het zaantheater in Zaandam vormde maandag 21 november het decor voor de Nederlandse première van ‘A Chorus Line’.

Met ‘A Chorus Line’ slaat DommelGraaf & Cornelissen Entertainment een nieuwe weg in. Het bedrijf onderscheidde zich voorheen met het produceren van nieuwe musicals als ‘Wat Zien Ik’ en ‘Het meisje met het rode haar’. Deze liefde blijft DommelGraaf & Cornelissen Entertainment in de toekomst zeker trouw, maar het bedrijf brengt nu ook grote internationale titels op de planken.

‘A Chorus Line’ vormt een mooie kick-off. De musical laat de afvalrace zien tijdens de audities voor het ensemble van een nieuwe Broadway-productie. Na de eerste grote schifting blijven er zeventien kandidaten over die allemaal één droom najagen: uitgroeien tot een ster op Broadway.

De auditanten worden door regisseur/choreograaf Zach (Edwin Jonker) stuk voor getest. De kandidaten hebben allemaal een eigen verhaal en vertellen over hun worstelingen met hun lichaam (een meisje heeft haar ‘tieten’ laten vergroten om op te vallen bij audities), homoseksualiteit of ruziënde ouders.
De sarcastische Sheila wordt goed neergezet door Bettina Holwerda, oudgediende Cassie wordt breekbaar vertolkt door Fleur Jagt, die niet alleen opvalt door haar lange benen, en Leon de Graaf (nog herstellende van een hamstringblessure) zet een ijzersterke tapdansende Mike neer. Ook de overige rollen worden sterk ingekleurd.

‘A Chorus Line’ is meer dan een musical over auditie. Het geeft een blik achter de schermen en een kijkje in de ziel van de performer. Iedere danser heeft een verhaal, maar de passie voor het vak is wat ze als groep bindt. Het idee van ‘A Chorus Line’ stamt al uit begin jaren zeventig, maar is nog altijd razend actueel. Bij The Voice of Holland worden de talenten niet voor niets aan de kijkers voorgesteld door kort hun levensverhaal neer te zetten.

‘A Chorus Line’ is zeker een zinderende sensatie. Het musicalvak is een mooi, maar ook een hard vak. De verhalen die verteld worden zijn confronterend, ontroerend en voor velen herkenbaar.

Kijk hier voor ons fotoverslag